Yeryüzünden gökyüzüne bakan kişi, bu gözlemi sırasında gök kubbede hareket eden, Güneş, Ay ve Gezegenler ile onların arasında yer alan, evrenin orta noktası kabul ettiğimiz gözlem noktası dünyaya olan uzaklıklarından dolayı hareketsiz olarak kabul edilebilecek yıldız kümeleri görünür.
Bu yıldız kümeleri astronomide 88 ayrı kümeye ayrılmış ve isimlendirilmiştir. Bu yıldız kümelerinden 12 tanesinin adı astrolojide kullanılır.
Bu 12 yıldız kümesi güneşin dünya etrafında tasavvur ettiğimiz yörüngesindeki dolaşma hareketlerini yaparken ziyaret ettiği yıldız kümeleridir.
Gerçekte dünya güneşin etrafında dönmektedir. Ancak dünyanın güneş etrafında döndüğünü görebilmemiz için güneşe gitmemiz gerekmektedir. Olayları gözlediğimiz yer dünya üzerinde olduğu için, güneşin bu 12 yıldız kümesini dolaştığı kabul edilir.
Her gün güneş doğup batmaktadır; Güneş’in doğup batması dünyadan yaptığımız gözlemimizin bir sonucudur.
Her ne kadar güneş sistemi Samanyolu’nun dönmekte ise de Güneş’in, sistemimiz içerisinde ki yerinin sabit olarak kabul edildiğini göz önünde bulundurursak gerçekte her gün dünyada bulunduğumuz yer ya da dünya doğup batmaktadır.
Füneşin 12 yıldız kümesini dolaştığını farz ettiğimiz yörüngesinin gök kubbeye projeksiyonu “Dünya yörüngesi” adını alır. Dünya yörüngesinin diğer adı ise Ekliptik’dir.
Ekliptik kelime anlamı olarak ”kaybolma” anlamına gelmektedir.
Dünyadan yapılan gözlemde, Güneş’in bir yıldız kümesi hizasına gelmesi Güneş’in güçlü ışığından ötürü bu yıldız kümesinin ışığının kaybolmasına sebep olur. Çinlilerin “Deneyim Belgesi” dedikleri burçlar kuşağı, yıldız kümelerinin isimlerinin eklptik üzerinde kullanılmasından ortaya çıkmıştır.
Bu yıldız kümeleri, yeryüzündeki benzer görüntüdeki varlıklarla isimlendirilmişlerdir. Astronomide kullanılan bu yıldız kümeleri ile burçlar kuşağının doğrudan doğruya bir ilişkisi yoktur. Astroloji ekliptiğe bağlıdır.
Bu yıldız kümelerinin yay uzunluğu 6 derece ile 44 derece arasında değişmektedir. Astrolojide ise ekliptik, bu 12 yıldız kümesi adı ile her biri 30 derece yay uzunluğuna sahip 12 parçaya ayrılmıştır.
Bu şekilde başlangıcı 0 derece Koç burcu kabul edilen ve 12 burçtan oluşan burçlar kuşağı ortaya çıkmıştır. M.Ö 125 yılında Hiparküs zamanında ortaya çıkan burçlar kuşağının başlangıcı 0 derece Koç burcu Koç yıldız kümesinin ekliptiğe yapılan izdüşümüne gelmekteydi. Zamanımızda ise, ”0”derece Koç burcu başlangıç noktası ile Koç yıldız kümeleri alt alta gelmemekteydi. Ancak gene de tekrar etmekte yarar var, astroloji ekliptiğe bağlıdır. Yıldız kümeleri ile doğrudan doğruya ve geometrik olarak bir bağı yoktur.
Ayrıca Güneş’in düzenli olarak içinden geçtiği yılancı “Ophiuchus” takım yıldızı da, ”burçlar kuşağı” üyeleri arasına alınmıştır. Tutulum dairesinde yer alan takım yıldızlarının çoğu hayvanları simgelediğinden eski Yunanlılar bu bölgeye “Zodiakas Kyklos” (hayvanlar dairesi) veya “to zoida” (küçük hayvanlar) demişlerdir.