Home Yıldızname Sözlüğü

Yıldızname Sözlüğü

by Zeynel Eroglu

Yıldızname Sözlüğü 

Yıldızname Sözlüğü sizlere bilmediğiniz terimler hakkında bilgi vermeyi amaçlamaktadır.yildizname-sozlugu

SA’D DURUMU : Yıldızın göğün en yüksek derecede bulunması hali. Yıldızı sa’d ánında iken doğan çocuğun talihi son derece açık olur. (Yıldızname Sözlüğü)

NAHS : Yıldızın, göğün en aşağı derecesinde olması háli. Yıldızı bu durumda iken doğan çocuğun talihi kapalı ve hayatı feláketlerle doludur. (Yıldızname Sözlüğü)

MÜSTEVLİ : Yıldızın kendi mekánında bulunması háli. Bu anda doğan çocuğun talihi son derece açık olur. (Yıldızname Sözlüğü)

SEHİM : Yıldızların boylam dereceleri arasındaki ilişkiden hareket ederek çıkartılan sayı. Sayı ne kadar büyük olursa, talih de o kadar açık olur. (Yıldızname Sözlüğü)

İTTİSAL : Bir yıldızın başka bir yıldıza yetişmesi. Talihi ittisal halindeki yıldıza bağlı olan kişi, rakiplerini her zaman bertaraf eder. (Yıldızname Sözlüğü)

İNSIRAF : Bir yıldızın başka bir yıldıza yetişmek üzereyken hızını kaybedip geri kalması. Talih, bu durumda geriler ve kişinin şansı kapanır. (Yıldızname Sözlüğü)

NURDAN IRAK YILDIZ : Birbiriyle uyumlu bir ilişki içerisinde bulunan yıldızlardan birinin ışığını kaybetmesi. Nurdan ırak kalma hálinde áşıklar arasındaki sevgi biter, hükümdarlar savaşta yenilir ve dostlar düşman olurlar. (Yıldızname Sözlüğü)

HÁLİ YILDIZ : Karanlık bir bölgede bulunan yıldızın harekete geçmesi ama aydınlık bölgeye ulaşamaması. Bu durumda kişinin talihinde hiçbir değişiklik olmaz ama yıldız aydınlık bölgeye geçmeyi başardığı takdirde, talihte düzelme görülür. (Yıldızname Sözlüğü)

KETHÜDA : Uzaklardaki bir yıldızdır ve dünyaya yeni gelmiş çocuğun kaç sene yaşayacağı, bu yıldızın parlaklık derecesine ve diğer bazı yıldızlarla arasındaki orana göre hesap edilir. Kethüda’nın derecesine ‘hilác’ denir ve ömrün uzunluğu ile hilác arasında doğru orantı vardır. (Yıldızname Sözlüğü)

REDDÜ’N-NUR : Bir yıldızın başka bir yıldıza yetişmesi, yani İttisal halinde ortaya üçüncü bir yıldızın çıkması ve iki kişi arasındaki iyi münasebetleri bir anda bozması. (Yıldızname Sözlüğü)

CEMÜ’N-NUR : Reddü’n-nur durumunun tersi, yani birbiriyle uyuşan iki yıldızın arasına üçüncü bir yıldızın girmesi ama ilk iki yıldızın muhabbetinin daha da artması. Böyle bir durumda hükümdarlar dünyaya hákim olurlarken sevgililer arasındaki aşk daha da artar. (Yıldızname Sözlüğü)

İŞKÁL : Birbiriyle uyuşan iki yıldızın arasına vaziyeti şüpheli bir başka yıldızın girmesi. Üçüncü yıldız diğer ikisinin ışığını keserse, talihleri bu yıldıza bağlı olan kişiler düşman olurlar. Yıldızın gitmesi hálinde münasebetler iyiye döner ama mutlaka bir soğukluk yaşanır. (Yıldızname Sözlüğü)

16. asırda kaleme alınmış bir yıldıznamede karşılıksız aşkın çaresinin güneşin boğa burcuna girdiği sırada ortaya çıkacağı söyleniyor ve güneş burcun yedinci derecesine ulaştığı anda Kıytagoroş isimli melek ve cin karışımı bedensiz varlıkla temas kurulması gerektiği anlatılıyor:

‘…Karşılıksız aşk çekenler, dertlerine devá bulmak için güneşin boğa burcuna girmesini beklemek zorundadırlar.

Boğa burcunun içinde 32, dışında da beş adet yıldız vardır ve burçla yıldızlar kamerin, yani ayın etkisi altındadır. Burcun en parlak, hattá çıplak gözle bile görünebilen yıldızına ‘deberán’ adı verilir. Deberán’a yakın olan ve ‘kelbeyn’ yani ‘iki köpek’ denilen iki küçük yıldız da erkekle kadının birbirine uygun olup olmadığına karar vermeye yarar.